NATURA CARE TE PRIVEȘTE

Natura nu are nevoie de intervenția noastră, dar trebuie s-o protejăm.

Descoperim, povestim, protejăm

Lumea sălbatică aflată la marginea unei localități sau în mijlocul unui oraș aglomerat poate părea banală, atrăgând cel mult o privire grăbită. Atunci când nu cunoaștem mai multe despre această lume discretă, e ușor să visăm la locuri exotice, departe de casă, imaginându-ne minunățiile pe care le-am putea descoperi acolo - ignorând bogățiile ascunse chiar în zonele urbane.

„Natura care te privește” este o invitație într-o călătorie vizuală prin universul vietăților care trăiesc aproape de noi, dar rămân adesea ascunse privirii.

Prin imagini și secvențe video, proiectul își propune să dezvăluie frumusețea și complexitatea unui ecosistem fragil, spunând povești despre adaptare și supraviețuire. Aceste povești scot la lumină legătura delicată dintre oameni și natură.

Pentru ca această legătură să fie mai bine înțeleasă și protejată, ne-am propus un parcurs educațional în trei pași:

  1. Să învățăm despre natura din jurul nostru – cine sunt vietățile care ne însoțesc discret în orașe, grădini sau la marginea câmpurilor.

  2. Să înțelegem de ce fauna locală contează – cum contribuie la echilibrul ecosistemului și de ce merită respect și atenție.

  3. Să descoperim cum o putem ajuta – gesturi simple, dar esențiale, prin care fiecare dintre noi poate deveni un aliat al naturii.

Astfel, avem șansa - noi și cei care urmăresc acest proiect - să inspirăm mai mulți oameni să se implice activ în protejarea naturii, asigurându-ne că aceste povești continuă să existe și să încânte și generațiile viitoare.

„Natura care te privește” este un proiect în plină desfășurare, care a început să atragă atenția publicului larg și a comunității pasionaților de natură:

  • Prezentare în cadrul „Săptămânii verzi” – proiectul a fost introdus elevilor din școli și licee în cadrul acestui program național de educație ecologică.

  • Expoziție în cadrul Lynx Festival 2024 (Brașov) – fotografiile proiectului au fost expuse în cadrul celui mai important festival românesc dedicat filmului documentar și fotografiei de natură, apariție fiind acoperită și în IQads.

  • Expoziție foto pentru comunitatea locală – am organizat o întâlnire vizuală între publicul larg și fauna discretă a zonei periurbane.

  • Locul II – Best Movie Production, Romanian Visual Awards 2024 – videoclipul “Seasons – A Wildlife Short Story in Four Acts”, filmat timp de trei ani în zona metropolitană București, a fost premiat pentru calitatea producției și viziunea artistică.

  • (În pregătire) Albumul Natura care te privește - o colecție a celor mai reprezentative fotografii din proiect, publicate sub forma unui album foto.

Activități & Recunoaștere

Galerie

O scurtă selecție de imagini din expoziția “Natura care te privește”.

Cine suntem

Dacă te-am făcut curioși despre proiectul nostru, poate vrei să afli câte ceva despre noi.

  • Sunt fotografă și jurnalistă de televiziune, dedicându-mi viața fotografiei de peste opt ani. Încă din copilărie, când exploram fotografia pe film, am fost fascinată de lumea animală și de natură. Păsările, cu grația și delicatețea lor, rămân subiectele mele preferate, pe care le imortalizez cu o pasiune aparte.

    Prin imaginile mele, îmi propun să dezvălui frumusețea și fragilitatea animalelor și să evidențiez importanța lor pentru sănătatea ecosistemului.

    Cred că este esențial să știm când să intervenim și, mai important, când să ne abținem, pentru a permite animalelor să trăiască în liniște și siguranță

  • Am descoperit fotografia de natură sălbatică în urmă cu aproape zece ani și, de atunci, mi-am dedicat timpul liber explorării și surprinderii vieții sălbatice din jurul comunei Corbeanca, județul Ilfov.

    Pentru mine, fotografia de natură sălbatică este mai mult decât o formă de artă; este un mijloc de educație și activism. Prin munca mea, sper să contribui la crearea unei comunități mai conștiente și mai responsabile față de mediul înconjurător.

    Împreună cu soția mea, Andrea, am creat proiectul „Natura care te privește” prin care ne dorim să dăm voce naturii sălbatice, adesea sufocată de schimbările rapide și haotice din mediul nostru.