
NATURA CARE TE PRIVEȘTE
Natura nu are nevoie de intervenția noastră, dar trebuie s-o protejăm.
Descoperim, povestim, protejăm
Lumea sălbatică aflată la marginea unei localități sau în mijlocul unui oraș aglomerat poate părea banală, atrăgând cel mult o privire grăbită. Atunci când nu cunoaștem mai multe despre această lume discretă, e ușor să visăm la locuri exotice, departe de casă, imaginându-ne minunățiile pe care le-am putea descoperi acolo - ignorând bogățiile ascunse chiar în zonele urbane.
„Natura care te privește” este o invitație într-o călătorie vizuală prin universul vietăților care trăiesc aproape de noi, dar rămân adesea ascunse privirii.
Prin imagini și secvențe video, proiectul își propune să dezvăluie frumusețea și complexitatea unui ecosistem fragil, spunând povești despre adaptare și supraviețuire. Aceste povești scot la lumină legătura delicată dintre oameni și natură.
Pentru ca această legătură să fie mai bine înțeleasă și protejată, ne-am propus un parcurs educațional în trei pași:
Să învățăm despre natura din jurul nostru – cine sunt vietățile care ne însoțesc discret în orașe, grădini sau la marginea câmpurilor.
Să înțelegem de ce fauna locală contează – cum contribuie la echilibrul ecosistemului și de ce merită respect și atenție.
Să descoperim cum o putem ajuta – gesturi simple, dar esențiale, prin care fiecare dintre noi poate deveni un aliat al naturii.
Astfel, avem șansa - noi și cei care urmăresc acest proiect - să inspirăm mai mulți oameni să se implice activ în protejarea naturii, asigurându-ne că aceste povești continuă să existe și să încânte și generațiile viitoare.
„Natura care te privește” este un proiect în plină desfășurare, care a început să atragă atenția publicului larg și a comunității pasionaților de natură:
Prezentare în cadrul „Săptămânii verzi” – proiectul a fost introdus elevilor din școli și licee în cadrul acestui program național de educație ecologică.
Expoziție în cadrul Lynx Festival 2024 (Brașov) – fotografiile proiectului au fost expuse în cadrul celui mai important festival românesc dedicat filmului documentar și fotografiei de natură, apariție fiind acoperită și în IQads.
Expoziție foto pentru comunitatea locală – am organizat o întâlnire vizuală între publicul larg și fauna discretă a zonei periurbane.
Locul II – Best Movie Production, Romanian Visual Awards 2024 – videoclipul “Seasons – A Wildlife Short Story in Four Acts”, filmat timp de trei ani în zona metropolitană București, a fost premiat pentru calitatea producției și viziunea artistică.
(În pregătire) Albumul Natura care te privește - o colecție a celor mai reprezentative fotografii din proiect, publicate sub forma unui album foto.
Activități & Recunoaștere
Galerie
O scurtă selecție de imagini din expoziția “Natura care te privește”.

Viu-colorata prigorie este un oaspete de vară la noi. Iernează în Africa, vine în România în mai și pleacă din nou în migrație la final de august. Se hrănește cu insecte prinse în zbor. Monoculturile și folosirea insecticidelor scad sursa de hrană a prigoriei. Este o specie protejată, vânarea ei și distrugerea locurilor de cuibărit fiind strict interzise.

Blana pisicii sălbatice are un aspect cenușiu sau brun cu dungi negre, ajutând-o să se camufleze eficient în mediul în care trăiește și vânează. Atunci când rareori este văzută, se retrage rapid, ca o nălucă, fără a face zgomot. Din cauza înrudirii cu pisica de casă, uneori poate fi confundată cu aceasta.

Căprioarele sunt animalele sălbatice de talie mică întâlnite în păduri și liziere și pe câmpurile agricole din jurul satelor și comunelor. Pot fi observate hrănindu-se în grupuri mai mici sau mai mari, având astfel parte de o protecție sporită. Semnalarea pericolului se face printr-un urlet gutural, asemănător unui lătrat.

Penajul femelei de fazan nu este la fel de spectaculos ca al masculului, din această cauză ea fiind foarte dificil de observat. Atunci când simt un pericol în imediata apropiere, fazanii își pot lua brusc zborul, de multe ori zgomotos, și pot atinge viteze de până la 95 km/h!

Potârnichea este înrudită cu fazanul, are un colorit la fel de frumos și poate fi observată hrănindu-se la marginea câmpurilor de cereale. Pâlcurile de copaci și tufișurile din apropierea terenurilor agricole sunt importante pentru ele și pentru alte specii de animale și păsări, oferindu-le locuri sigure pentru odihnă și creșterea puilor.

Sfrânciocul de iarnă (sau mare) este parțial migrator și cuibărește în zone agricole sau cu arbori izolați. Se hrănește cu insecte și vertebrate care uneori au dublul staturii lui. Utilizarea pesticidelor le reduce hrana, iar tăierea arborilor de pe marginea șoselelor a determinat scăderea locurilor de cuibărit, actualmente specia fiind în declin.

Toamna devreme, odată cu lăsarea nopții, o adevărată simfonie de foșnete se poate auzi în curțile caselor sau blocurilor, în iarbă și printre frunzele căzute, ariciul executând o căutare minuțioasă după hrană. Poate fi ajutat prin punerea de boluri cu apă proaspătă în diverse colțuri ale curții, mai ales în perioadele secetoase.

Presura sură este o pasăre mică, parțial migratoare, întâlnită în zone agricole, pajiști sau tufișuri. Hrana ei constă în semințe și alte părți ale plantelor. La noi, poate fi văzută pe câmp, fiind deseori recunoscută după trilurile ei specifice.

De-a lungul istoriei, vulpea nu a fost privită cu ochi buni, situație reflectată în multe povești și balade, unde este personaj negativ. Rolul ei este foarte important în natură în controlul populației de dăunători. Din cauza antropizării, a devenit un oaspete frecvent întâlnit în sate și orașe.

Jderul de copac este un vânător spectaculos și agil, destul de scump la vedere. Are nevoie de copaci bătrâni cu scorburi pentru a-și crește puii, vizuinile putând fi schimbate de mai multe ori până la atingerea maturității acestora, în funcție de necesități.

Iepurele de câmp este foarte precaut, preferând să aștepte sosirea întunericului pentru a se hrăni, odihnindu-se în mare parte a zilei. De la începutul primăverii până toamna, pot fi totuși zăriți pe câmpuri, mai ales atunci când sunt în perioada de curtare. Ca și în cazul căprioarelor, câinii hoinari reprezintă un pericol pentru aceștia.
Cine suntem
Dacă te-am făcut curioși despre proiectul nostru, poate vrei să afli câte ceva despre noi.
-
Sunt fotografă și jurnalistă de televiziune, dedicându-mi viața fotografiei de peste opt ani. Încă din copilărie, când exploram fotografia pe film, am fost fascinată de lumea animală și de natură. Păsările, cu grația și delicatețea lor, rămân subiectele mele preferate, pe care le imortalizez cu o pasiune aparte.
Prin imaginile mele, îmi propun să dezvălui frumusețea și fragilitatea animalelor și să evidențiez importanța lor pentru sănătatea ecosistemului.
Cred că este esențial să știm când să intervenim și, mai important, când să ne abținem, pentru a permite animalelor să trăiască în liniște și siguranță
-
Am descoperit fotografia de natură sălbatică în urmă cu aproape zece ani și, de atunci, mi-am dedicat timpul liber explorării și surprinderii vieții sălbatice din jurul comunei Corbeanca, județul Ilfov.
Pentru mine, fotografia de natură sălbatică este mai mult decât o formă de artă; este un mijloc de educație și activism. Prin munca mea, sper să contribui la crearea unei comunități mai conștiente și mai responsabile față de mediul înconjurător.
Împreună cu soția mea, Andrea, am creat proiectul „Natura care te privește” prin care ne dorim să dăm voce naturii sălbatice, adesea sufocată de schimbările rapide și haotice din mediul nostru.